SHKM 2020 - priprema Lučko #1

Pripremni susret za SHKM održan u Lučkom

In Blog, Lifestyle by admin

Bliži nam se 11. po redu SHKM – Susret hrvatske katoličke mladeži. Nakon Vukovara 2017. godine na red je došao glavni grad Hrvatske, Zagreb. Tom prilikom, organizator, Pastoral mladih zagrebačke nadbiskupije diljem iste već drugu godinu za redom održava pripremne susrete za SHKM 2020. Cilj tih susreta jest pripremiti mlade za animiranje svojih vršnjaka, starijih ili mlađih, ugošćivanje istih u svojim domovima i župama te generalno – sklapanje ljudima toliko bitnih prijateljstava i zajedništva. Pastoral mladih na tom polju radi hvalevrijedne stvari, no završni korak je na nama – otvorimo se za druge osobe i živimo istinsko kršćanstvo.

 

SHKM 2020 - priprema Lučko #2

Ozbiljan susret

U subotu, 08. veljače na red za pripremni susret ovoga puta volontera došao je Turopoljski arhiđakonat. Stotinjak mladih iz Lučkog, Velike Gorice, Samobora, Svete Nedelje, Ruda i ostalih župa spomenutog arhiđakonata okupilo se u Župi svetog Ivana Nepomuka u Lučkom. Nakon okupljanja mladih i pozdravljanja s eventualnim starim prijateljima mladi su susret započeli molitvom u župnoj crkvi, koju je predvodio povjerenik za mlade zagrebačke nadbiskupije, vlč. Ivan Valentić. Molitva je zaključena zajedničkom molitvom za mlade i pripremu Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se održati ove godine, 09. i 10. svibnja u glavnome gradu. Nakon zajedničke molitve u župnoj dvorani mladim volonterima predstavljen je program SHKM-a te su im dane određene upute kako bi isti prošao u najboljem redu. Mladi su tada imali priliku upitati povjerenika vezano za organizaciju i zadaće koje imaju u vremenu do susreta.

 

SHKM 2020 - priprema Lučko #3

Upoznavanje i rad po grupama

Uslijedila je podjela mladih u nekoliko manjih grupa. Cilj rada u ovakvim grupama jest međusobno se upoznati, izmijeniti neka iskustva zajedništva iz svojih župa te uvidjeti kako bi se isto moglo dodatno potaknuti u svojim sredinama. Tom prigodom osmišljene su tzv. igre upoznavanja kojima se razbija led u sklapanju poznanstava među mladima, te ostali sadržaj za rad u grupi. Ovaj segment susreta vode Animatori zagrebačke nadbiskupije, mladi koji su znanja i vještine za animiranje vršnjaka na međusobno druženje stjecali tijekom godišnjeg programa Temeljne formacije animatora, također u organizaciji zagrebačke i drugih (nad)biskupija.

 

SHKM 2020 - priprema Lučko #4

Dodatno upoznavanje i igre

Nakon rada po grupama, uslijedio je zajednički ručak na kojem su mladi imali priliku dodatno se upoznati s vršnjacima iz ostalih grupa. U takvom neformalnom druženju, čovjek stvarno uvidi koliko je upoznavanje i komunikacija s drugim ljudima bitna, nužna u našim životima. Zato možemo biti sretni, i Bogu zahvalni što živimo u sredini gdje postoje ovakvi i slični susreti, druženja mladih. Uslijedio je zajednički ples za opuštanje te zatim i igra nazvana “Priča o Stepincu”, genijalno osmišljena, “dugometražna” igra u režiji mladih animatora. Mladi, podijeljeni u grupe trebali su naći odgovore na zadana pitanja, pritom susrećući osobe iz Stepinčeva života, vrativši se jedno poslijepodne u neko prošlo doba. Grupa koja je prva stigla do svih odgovora i pronašla posljednji trag nagrađena je prigodnom nagradom. Cilj igre, osim druženja i produbljivanja poznanstava, upoznavanje je i sa životom hrvatskog blaženika.

 

SHKM 2020 - priprema Lučko #5

Poznanstva za budućnost

Završetak pripremnog susreta za volontere SHKM-a, Turopoljskog arhiđakonata, mladi su obilježili kratkim neformalnim druženjem, razmjenom kontakata te dogovorima za neke nove manje susrete, u njihovim župama i sredinama. Baš to cilj je ovakvih aktivnosti Pastorala mladih.

 

Koja je svrha ovog članka? Potaknuti mlade da se trgnu, odlijepe malo od mobitela, društvenih mreža i ostalih “kradljivaca vremena” te ulože to vrijeme u upoznavanje i druženje kako s vršnjacima tako i sa župljanima, sumještanima i članovima obitelji drugih godišta. Samo kroz zajedništvo Bog nam daje puninu milosti, a blagoslovi koje kroz isto dobivamo veći su od granica naše mašte.

 

U Zagrebu, osim susreta u režiji Pastorala mladih, postoji više katoličkih aktivnosti koje podrazumijevaju i druženje. SKAC – Studentski katolički centar svakog petka priređuje bogato posjećene Mise mladih u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Studentski vjeronauk u crkvi Sv. Mati Slobode svake srijede dupkom ispuni dvoranu, a kasnije, kao što je slučaj i u Palmotićevoj, slijedi neobavezno druženje. Tu su još i Kateheze o 10 Božjih zapovijedi te drugi sadržaji za mlade. Mjesta su to gdje čovjek može upoznati brojne prijatelje, istinske prijatelje za cijeli život. Uz to, poticanje druženja dobro je uvrstiti u svoju svakodnevicu. Ne samo druženje s drugim katolicima, već i s prijateljima koji to nisu. Jer čovjek je društvena osoba. Nepromjenjivo!

 

Riječi i fotografije: Tin Beraković

 

Prijava smještaja_Page_1