Boris Beraković - Toyota Celica GT-4 - FotOOko 2017 - #1

FotOOko 2017 & Rally vožnje

In Blog, Lifestyle by admin

Autosport mi se, osim zbog samog adrenalina i uživanja u vožnji, prvenstveno sviđa iz razloga što nije „samo sport“. Zvuči poprilično ofucano, no ta je fraza u slučaju ovog „sporta“ doslovno istinita.

 

Kao mlađi (osnovna škola), dok sam još trenirao nogomet, često sam pokušavao zamisliti kako bih nogometne vještine mogao iskoristiti i u „pravom“ životu, odnosno izvan terena. No to je, osim nekoliko banalnih, nazovimo znanstveno fantastičnih ideja, ostalo samo na razmišljanju. Automobilizam je puno kompleksniji sport. Osim same vještine vožnje zahtjeva i dugačak niz raznih grana poslovanja, bez kojih nema niti autosporta. Tu su prvenstveno mehaničari i razni inženjeri, vulkanizeri i lakireri, pa sve do dizajnera i ekonomista. No, najviše od svega privlači me činjenica da se autosport može ukomponirati u apsolutno svaku drugu aktivnost, poslovnu djelatnost ili način života…

 

Boris Beraković - Toyota Celica GT-4 - FotOOko 2017 - #2

Prekrasan spoj prirode i stroja u jednoj fotografiji…

Suradnja između dvije različite aktivnosti

Nedavno (24. rujna), imao sam priliku prisustvovati jednom takvom spoju autosporta s nekom drugom aktivnošću. Naime, svetonedeljski fotografski klub, Fotoklub KLIK već šestu godinu organizira manifestaciju FotOOko – Dan fotografije u Svetoj Nedelji. Event je to namijenjen u prvom redu fotografima iz cijele Hrvatske, bilo profesionalcima ili amaterima, kojom god vrstom fotografije se bavili. Uz razne konferencije sa stručnim predavačima, za posjetitelje je bilo organizirano i nekoliko fotografskih radionica gdje su predavači-instruktori na licu mjesta dijelili sugestije posjetiteljima-fotografima. Ove godine, na jezeru Orešje u Svetoj Nedelji tako se okupilo 300-tinjak zaljubljenika u fotografiranje.

 

Boris Beraković - Toyota Celica GT-4 - FotOOko 2017 - #3

Ovogodišnje FotOOko pokazalo je kako se suradnjom s drugim udrugama u gradu može event učiniti dodatno edukativnim i zanimljivim

Suradnja između dvije različite aktivnosti #2

Na ovogodišnjem FotOOku u službi predavača našao se i poznati hrvatski autosport fotograf Morgan Matijević s temom „Sportska fotografija“, u kojoj je brojnim posjetiteljima objašnjavao sve čari i zanimljivosti, ali i opasnosti u sportskoj fotografiji, fokusirajući se prvenstveno na autosport (rally). Nakon predavanja, organizator je u suradnji s klubom čiji sam i ja član, Auto Karting Klubom Sveta Nedelja dogovorio suradnju u vidu „promotivne rally vožnje“ koja bi poslužila kao edukacija za fotografe, u sklopu radionice „Sportske fotografije“. Tako je uloga vozača zapala mog tatu, Borisa Berakovića i njegovu trkaću Toyotu Celicu GT-4.

 

Boris Beraković - Toyota Celica GT-4 - FotOOko 2017 - #4

Na jednom dijelu trase za vožnju vatrogasci su napunili rupu s 4 000 litara vode, kako bi fotografi mogli isprobati različite kadrove

„Poslovni“ trening

Pripremili smo trkaću Toyotu i zaputili se prema nekoliko minuta udaljenom jezeru Orešje. Za tatu je ova manifestacija značila i lagano uvožavanje prije ovogodišnjeg izdanja Rally Show Santa Domenice koji se već standardno održava zadnjeg vikenda u mjesecu studenom, u Svetoj Nedelji i Samoboru. Naime, tata u zadnje vrijeme godišnje odvozi jednu do dvije utrke te osim toga ne sjeda u trkaći automobil. Između ostaloga i zbog nedostatka mjesta za treniranje, što je veliki problem u Hrvatskom automobilizmu. Prema tome, nastupi na ovakvim eventima su pozitivni i za same vozače.

 

Dogovor je bio da prvih nekoliko krugova na Orešju ja sjednem na suvozačko mjesto, što me istodobno činilo i uzbuđenim, ali i malčice zabrinutim. Uvijek je teško kad ti netko u obitelji vozi. Brineš se da sve prođe u redu, a u isto vrijeme znaš da se pri tim brzinama i uvjetima može desiti svašta. Puno je drugačije nego kad ti sam voziš, ili kad si suvozač nekome tko ti nije u obitelji. Kako bilo, vožnje su bile izvrsne. Kad god u vrijeme neke duže pauze imalo posumnjam u tatine vještine, on me odmah impresionira. Od stvari koje su mi bile vrlo interesantne te nedjelje istaknuo bih kasna kočenja prije zavoja. Na početku mi se činilo kao da nema šanse da ćemo proći, no onda slijedi kasno kočenje, zabacivanje i lijepi prolazak zavoja po boku. Gušt. Čisti gušt. Kasnije je tata još vozio i neke od posjetitelja te vatrogasce i ostale koji su na event došli kao djelatnici.

 

Boris Beraković - Toyota Celica GT-4 - FotOOko 2017 - #5

…nakon nekoliko prolazaka, kada vode više nije bilo, na red su došli kadrovi automobila u zraku

Interesantna i edukativna nedjelja

Sve u svemu, FotOOko 2017 pokazalo je kako na interesantan i edukativan način spojiti dvije različite aktivnosti u gradu – fotografiju i autosport. Stotinjak fotografa uz nadzor instruktora vježbalo je fotografirati objekt u pokretu, posjetitelji su vidjeli trkaći automobil u akciji, a neki su doživjeli i nezaboravno iskustvo vožnje na suvozačkom sjedalu rally automobila. Uz to, tata je skupio dodatnih 50-ak „trkaćih“ kilometara, a i ja sam sa suvozačkog mjesta mogao promatrati i učiti o vožnji na makadamu. Što reći na sve ovo doli – da je barem ovakvih suradnja i više!

 

Za kraj, zahvalio bih se fotografu Mariu Kociperu, čije izvrsne fotografije s rally dijela FotOOka 2017 krase ovaj članak te iz prve ruke prikazuju koliko interesantna može biti suradnja između različitih aktivnosti u gradu. Do čitanja!

 

B&B Kožni Auto Interijeri