Tin Beraković - Sveta Nedelja - PhotoSession by Alex Blažina 2

Pokretanje bloga. Napokon…

In Blog, Lifestyle by admin

Pošto se upravo dvoumim trebam li nastaviti dalje pisati ovu prvu “službenu” objavu na vlastitome blogu ili da ugasim kompjuter i primim se nekog drugog posla, jer trenutačno nisam baš previše optimističan da će ovo ispasti kako treba… bacit ću se odmah na stvar.

Zapravo, vrlo je zanimljivo (istini za volju – baš i nije…) kako je puno teže napisati članak ili objavu kada se ona ponajprije odnosi na tebe. Jer, kao što neki možda i znaju, do sada sam na raznim manjim portalima (prvenstveno automobilskim te sportskim) objavio gotovo pa stotinjak članaka o hrvatskom i svjetskom autosportu te automobilima i automobilizmu općenito. No pokretanje vlastitog bloga nešto je sasvim drugo. Sama činjenica da s prvom objavom odugovlačim već desetak mjeseci govori svoje. No, došlo je vrijeme i za to…

Tin Beraković - Alex Blažina - Toyota Yaris - Mazda 3

Kako je došla ideja

U srednjoj školi, točnije za vrijeme tri škole koje sam tada promijenio (vidi Biografija) počeli su me intenzivnije zanimati automobili. Makar sam tijekom cijelog života bio okružen automobilizmom jer se tata bavio auto utrkama, a i radi kao autotapetar. Kako se nisam odmah mogao baviti utrkama, što mi je tada postala velika želja, s vremenom sam počeo piskarati o autosportu u Hrvatskoj, o kojem se ionako (nažalost) premalo piše u domaćim medijima. Nedugo zatim, moji članci počeli su izlaziti na raznim manjim, specijaliziranim portalima, što me potaknulo da nastavim s pisanjem te još više napredujem u tome. Prvi portal s kojim sam surađivao bio je Motorsport.hr na kojem sam se i ispraksirao u pisanju koliko toliko ozbiljnijih članaka. Kasnije, nakon još par portala s kojima sam, duže ili kraće surađivao, s kolegom fotografom, Krešimirom Lovrićem pokrećem vlastiti portal o automobilizmu u Hrvatskoj – Brzakolica.net. Bio je to projekt u koji sam uložio najviše svoga vremena, no, baš kad se počelo činiti da će uskoro sve sjesti na svoje mjesto te da nam portal ima svijetlu budućnost – spletom okolnosti napustio sam redakciju i na neko vrijeme stao s pisanjem. No, otom potom. Nakon toga, odlučujem pokrenuti vlastiti blog, no s prvom objavom sam, eto, čekao sve do sada. U međuvremenu, okušao sam se i u pisanju o Svjetskom Rally Prvenstvu (WRC) za jedan portal, što sam si dugo priželjkivao, ali do tada me uvijek bilo pomalo strah da nisam još dovoljno iskusan za napisati kvalitetan članak o jednom tako većem prvenstvu s izuzetno bogatom poviješću. No, i to je sada iza mene.

Tin Beraković - Jezero Kipišće

Ponekad se pitam koji je moji životni poziv…

Kuda dalje?

Možda se sudeći po prošlome odjeljku čini kako sam našao svoj životni poziv i da imam jasan cilj za svoju buduću karijeru. Ali daleko je od toga…

Nije stvar u tome da me pisanje članaka više ne ispunjuje nego, uz činjenicu da je od toga poprilično teško ozbiljnije zaraditi, osim honorarno, “problem” je u tome što me osim pisanja članaka zanima još 647392 stvari (jedna više ili manje 😛 ). Tako sam u posljednje dvije godine prošao nekoliko raznih poslova i poslića te se okušao u raznim aktivnostima i interesima. No, još uvijek nemam jasnu sliku što bih točno jednoga dana želio raditi, poslovno. Tješim se jedino što imam tek dvadeset godina (još par dana, no pustimo sad to… :P) te je to možda i normalno za tu dob. Držmo fige.

 

Tin Beraković 3

Životna iskustva

Na svim poslovima i poslićima koje sam do sada radio nisam se zadržao baš predugo. Neki kažu da je to jer sam poprilično tvrdoglav (ne slažem se s tim…). Ja bih rekao da je razlog tomu što mi brzo dojadi, prestane mi biti izazovno. Možda su moja očekivanja od takvih poslova malo i prevelika… No, u svakom od tih poslova stekao sam podosta iskustva:

Rad u dostavi hrane naučio me nekoliko bitnih stvari – primjerice kako se okrenuti ručnom kočnicom, što sam se ispraksirao na dostavnom kombiju. Također, isprobao sam gotovo sve poslove koji su se tamo radili (dostava, vođenje skladišta te pomalo konobarenje, rad na roštilju, priprema hrane i sl.). Jedan od sljedećih poslova u dostavi obilježilo je treniranje tehnike štedljive vožnje jer sam vozio sa svojim autom, ali i snalaženje po slijepim ulicama u Zagrebu (više nisu bile slijepe… 😉 ). Uz to, tada sam otkrio jednu od svojih najdražih namirnica – kikiriki. No, više o tome drugi puta. U posljednjem sam takvom poslu odvozio cijelu dostavu po Malešnici u rikverc, no kad su tatu prijatelji počeli zvati da se vozim u rikverc po tom dijelu grada morao sam prestati s treniranjem istoga.

 

Tin Beraković 2 - Nikolina Štengl

Nakon četiri dostave, odlučio sam se okušati u nečemu drugome. Tada sam počeo nešto više raditi autotapetariju kod tate, kao pomoćni tapetar. To je vrlo zanimljiv posao koji stvarno traži puno znanja i vještina te mi je još uvijek jako izazovan, možda čak i preizazovan. No, u tome me ponajviše koči slaba motiviranost za taj posao.

Uz to radio sam na još par poslova i honorarnih poslića. Jedan od zanimljivijih bio je posao turističkog animatora za firmu koja se bavi tom aktivnošću. Prije početka rada, bilo je potrebno proći edukaciju u trajanju od šest dana koja je ujedno služila i kao završna selekcija za taj posao. Dovoljno je reći da su me s edukacije, zajedno s dvojicom kolega htjeli izbaciti te nam čak i nudili autobusne karte samo da odemo… No, ipak sam ostao do kraja edukacije te na kraju, naknadno, dobio i posao turističkog animatora u Poreču. Doduše, već sam prvoga dana u Poreču dao otkaz, iz razloga koji sada nisu bitni te sam morao odraditi otkazni rok. Koliko god sam bio protiv nekih načela koja su se tamo morala poštivati (ne zato što sam tvrdoglav) moram priznati da je opće iskustvo koje mlada osoba stekne radeći različite poslove, pa i taj, vrlo veliko i korisno. Zato ne žalim za vremenom utrošenim na rad na ijednom dosadašnjem radnom mjestu koje sam prošao.

Kako bilo, vratio sam se te uz par honorarnih poslova i nešto rada u radioni ozbiljnije zapitao – čime se ja zapravo želim baviti u životu? Tako je pala odluka da napokon krenem i s blogom.

 

Tin Beraković 4

Pozitivna stvar kod raznih poslova i aktivnosti – upoznavanje novih prijatelja. Na slici: na jednom od nekoliko “posebnih” razgovora na edukaciji za animatore

Utrke

Uz sve nabrojano, ljubav i zanimanje za neke stvari još uvijek je tu. To se ponajprije odnosi na vožnju i utrkivanje. Što se utrka tiče, do sada sam kao predvozač (izvan konkurencije) nastupio na dvije utrke – Rally Kumrovec 2015. i na domaćem 6. Rally Show Santa Domenica iste godine, na kojem sam se i prevrnuo na krov te tako završio svoj nastup. Nastavak “karijere” morao sam pričekati do lipnja ove godine, kada sam nastupio na autoslalom utrci 11. Nagrada Dani Dubrave 2017. No više o tome u jednom od sljedećih članaka. Sljedeća utrka je idući vikend u Generalskom Stolu kod Karlovca, a nosi naziv 4. Nagrada Generalskog Stola te također spada u disciplinu autoslaloma. Plan je ove sezone odvoziti što više utrka autoslaloma i kronometra, početnih disciplina koje su prvenstveno jeftinije, ali i puno jednostavnije od primjerice rally-a kojem težim, te na kraju sezone ukoliko financije dopuste nastupiti i na 8. Rally Show Santa Domenica koji se održava u okolici Svete Nedelje i Samobora te predstavlja jedini rally u Hrvatskoj na makadamskoj podlozi. Sretno mi bilo. 😛

Tin Beraković - Toyota Yaris - Photosession by Alex Blažina

Napokon nastavak/početak automobilističke karijere

Za kraj…

Što sve možete očekivati na ovom blogu? Prvenstveno, fokusirat ću se na rubriku Kako početi s autosportom, jer to je pitanje koje smo nekoliko desetaka puta dobili od strane čitatelja na portalima za koje sam pisao. Pod time bih mladim ljudima koji se žele baviti automobilskim utrkama želio pružiti realnu sliku kako početi s autosportom, a to sve paralelno s mojim početkom bavljenja istim, koje se eto, upravo odvija – sa svim poteškoćama i danim rješenjima.

Uz to, volio bih prije ili kasnije krenuti s testiranjem novih automobila, pa i manjim putopisima s naše Jadranske obale. Osim članaka i objava vezanih za automobile bit će tu i raznih drugih tema u kojima ću se tada naći, a za koje ću smatrati da su koliko-toliko zanimljive za tih 2-3 čitatelja koji će slučajno naletjeti na ovaj blog. 😛 Čitamo se uskoro!

Tin Beraković

 

Tin Beraković 5 - Photosession by Alex Blažina

S jednog od fotkanja za projekt “PhotoSession by Alex Blažina”