sto-kupiti-djeci-za-bozic-1

Što kupiti djeci za Božić?

In Blog by admin

Božić je već pred vratima, a vi još niste kupili poklone za one najmlađe iz vaše obitelji – sinove, kćeri, nećake i dr. nego ste si to ostavili za zadnji čas (jednako kao i mi ovaj članak)? – Mi ćemo vam pokušati olakšati stvar. Donosimo vam nekoliko ideja što im kupiti za pod bor, a da ima veze s automobilima. Jer kako kažu, djecu od malena treba učiti da vole prave stvari, zar ne? Pa krenimo…

sto-kupiti-djeci-za-bozic-2

Umanjeni modeli automobila osim za igru, djeci mogu posluži i kao izvor brojnih informacija i zanimljivosti o automobilima

Umanjeni modeli automobila

Vjerojatno prva stvar koja vam je nakon uvodnog odjeljka pala na pamet – autići. “Ako ne znaš što kupiti djetetu – kupi autić”, nit vodilja je kojom se često vode očevi, stričevi, ujaci i ostali pripadnici muškoga roda od kojih se u vrijeme blagdana očekuje poneka sitnica pod borom. Na kraju krajeva to uopće nije loše razmišljanje, kako smo nedavno već pisali “autići” osim što djeci služe za igru kasnije im mogu biti zanimljiv izvor raznih informacija vezanih za automobile, pogotovo radi li se o modelu automobila izrađenom u većem mjerilu i od kvalitetnijeg (čitaj: skupljeg) proizvođača. Naš savijet je, ako se već odlučujete za kupnju autića, da to bude model nekog automobila koji nije toliko česta pojava na našim cestama – neki oldtimer, kultni automobil ili pak trkaća jurilica. To će u djeci probuditi znatiželju jer se detalji na takvim automobilima podosta razlikuju od automobila s kojima se oni svakodnevno susreću. Uzmimo za primjer model trkaćeg automobila. Za početak on na sebi ima razne naljepnice sponzora što ga već na prvi pogled razlikuje od 99% automobila koje djete vidi tokom svakog dana (osim ako ne vozite utrke pa doma imate neki trkaći stroj). Uz to, interijer trkaćeg auta, koji je na kvalitetnijim modelima vjerna predodžba automobila u prirodnoj veličini, uvelike se razlikuje od vašeg obiteljskog vozila što će se djeci činiti pomalo čudnim i interesantnim te će im taj autić uvijek biti poseban. Slična stvar je i s oldtimerima i sl. Raspon cijena autića je izuzetno velik, oni najmanji i s najmanje detalja koštaju već od 15-20 kuna, a oni detaljniji dosežu cijenu oko 150 kuna. Jedni od najvećih i najdetaljnijih modela, oni u mjerilu 1:18, dosežu cijenu od oko 300-350 kuna.

sto-kupiti-djeci-za-bozic-3

Makete automobila na slaganje u djeci bi trebali probuditi “mehaničarski” duh

 

Za one malo starije

Malo starijoj djeci jeftiniji autići možda neće biti previše zanimljivi, a oni kvalitetniji i detaljniji su ipak nešto skuplji. No, i za to postoji riješenje. Na tržištu postoje i makete automobila na sastavljanje koje djeci mogu pomoći i u razvoju pedantnosti i strpljenja, ali i zainteresirati ih za tehničku stranu automobila. Takve makete postižu cijenu od oko 200-tinjak kuna. Alternativa tomu je “tehnički odjel” uvijek popularnih Lego kockica, tzv. LEGO TECHNIC. Taj će poklon djeci pomoći, uz stvaranje strasti prema tehničkim komponentama automobila, da oslobode svoju kreativnost i nadograđuju svoj početni Lego automobil ili od raznih djelova možda slože i svoj unikatni. Također, vozila iz odjela Lego Technic uz sve to i voze na daljinsko ili upravljanje preko aplikacije na smartphoneu. Cijena Lego vozila počinje od oko 130 pa sve do 750 kuna. Ukoliko mislite da vaše djete neće imati strpljenja za slaganje autića uvijek postoji opcija kupnje gotovog modela automobila na daljinski kakvih ima stvarno najrazličitijih. Od onih jednostavih niske cijene, preko onih nešto skupljih no bržih i s većim dometom (cca 300 kuna) pa sve do pravih RC automobila na daljinskih kakvi se voze na profesionalnim utrkama diljem svijeta.

sto-kupiti-djeci-za-bozic-4

Dječje “guralice” jednog dana možda izrode nekog novog hrvatskog trkaćeg asa

Što je s najmlađima?

Svi dosadašnji primjeri vam se sviđaju no vaše djete jedva zna za sebe, a kamoli što su automobili? Nema problema, za najmlađe tu su takozvane “guralice” u obliku automobila koje će vaše djete od najranijih dana usmjeravati prema možebitnoj trkaćoj karijeri, ili im barem pružiti uživanje u jurcanju hodnikom i dvorištem. Za one malčice starije tu su također Lego kocke, ovoga puta veće i posebno prilagođene za najmlađe, a ima ih svakakvih, pa tako i onih s temom automobila.

sto-kupiti-djeci-za-bozic-5

Pri odabiru automobilske video igrice treba razmisliti što prvo kupiti – arkadu ili simulaciju

Na kraju – automobilske igrice

Današnja djeca naviknuta su između ostaloga i na tehniku koja im je postala jedan od glavnijih čimbenika svakodnevnice. Bilo to dobro ili loše ostavit ćemo na prosudbu onima stručnijima za to, a mi ćemo kao posljednji primjer što kupiti djeci za Božić navesti automobilske igrice. Mnogo današnjih mladih vozača “odraslo” je na nekim kultnim video igricama vezanim za automobile. Na spomen toga mnogima će na pamet najprije pasti serijal Need For Speed koji je postigao planetarnu popularnost te popularizirao tuning automobila. S druge strane tu je i Gran Turismo koji je otišao toliko daleko u simulaciji vožnje da su neki od virtualnih vozača preko igrice ostvarili i respektabilnu trkaću karijeru u pravome svijetu. Bitna činjenica kod biranja automobilske igrice za djecu je razlika između dvije vrste takvih igara – arkade i simulacije. Arkadne igrice više su orijentirane prema zabavi igranja, a simulacije prema vozačkom doživljaju na kojem se konstantno radi kako bi bio što realističniji pravoj vožnji. Možda najbolja opcija je za početak djetetu nabaviti arkadnu igricu (NFS, Dirt Rally, WRC), a nakon toga simulaciju (koju s vremenom definitivno preporučamo!). Primjeri simulacija su već spomenuti Gran Turismo, Forza Motorsport (za Xbox) te po nama jedna od najboljih – Richard Burns Rally. Za sam kraj ostavili smo jednu društvenu igru – auto karte. Auto karte su, nazovimo to tako – klasik. Najčešće ih se više promatra i slaže na razne načine nego ih se koristi kao društvenu igru, no to im samo ide u prilog. No, najbolje od svega, koštaju samo 10 kuna te ih se može nabaviti po raznim dućanima. Definitivno kvalitetno potrošenih 10 kuna!

img_7649

Auto karte pravi su klasik – izuzetno jeftine, a uvijek zanimljive